יוצרות התערוכה: טלי דביר לבנת | גילי סיוון כהן
צילום: רון קדמי
בספטמבר 2024 יוצאת לדרכה תערוכת פופ אפ נודדת שמספרת את סיפורם של בנות ובני הזוג השכולים של חללי צה"ל, ואת סיפורה של עמותת ״הותיר אחריו חבר.ה״.
עמותת "הותיר אחריו חבר.ה", נוסדה בשנת 1998 מתוך אסון אישי, ומאז מעניקה מעטפת טיפולית ושיקומית מותאמת למאות בנות ובני הזוג הלא נשואים של חללי צה"ל, ומלווה אותם בהתמודדות עם אובדן אהוביהם, במטרה לסייע להם לחזור לחיים מלאים בצד האבל ולא בצילו.
העמותה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם מערך הנפגעים בצה"ל ובמשרד הביטחון, מוכרת כארגון יציג ופעילותה ממומנת בחלקה על ידי משרד הביטחון.
התערוכה בהובלת היוצרות האקטיביסטיות טלי דביר לבנת וגילי סיוון כהן והצלם רון קדמי, מציגה את סיפורן של חברות שכולות של חללי צה"ל מתקופות שונות על ציר הזמן, כולל חברות ממלחמת חרבות ברזל ודרכן את סיפור העמותה.
במרכז התערוכה, מיצג צילומים בסימן ח"י -
18 פורטרטים שמספרים את סיפור העמותה, אותם צילם הצלם המוערך רון קדמי.
הפורטרטים מדמים תנועה מעגלית ונדמה שכמו נמשכו במכחול.
התערוכה הושקה בבית הנשיא בספטמבר 2024 ומבית הנשיא יצאה למסע בין לוקיישנים בארץ ובעולם, על מנת להדהד ולספר את סיפור השכול הייחודי של בנות ובני הזוג של חללי צה"ל.
טלי דביר לבנת | אדוות
מיצג המספר את סיפורם של בנות ובני הזוג השכולים של חללי צה"ל, ואת סיפורה של עמותת ״הותיר אחריו חבר.ה״.
המיצג מדמה אדוות, מעגלי השפעה וחיבור, שחלקם נקטעו וחלקם החלו עם מותו של החלל, מבט על זהות, בין גלוי לנסתר, בין האני לאחר, דינמיקה של אמנות קוטבית, הפשטה ופיגורציה בין מודע ללא מודע. ח"י ומת - לובשים צורה ביצירה.
מחול אדוות של פעיל וסביל, מעורר מחשבה על מעגלים במרחבים שונים, בהם מעגל החיים, מעגל השכול, מעגל התמיכה שהעמותה מעניקה ומקומם של בנות ובני הזוג השכולים של חללי צה"ל כחלק בלתי נפרד ממשפחת השכול. מבט על המציאות נכוחה, על החוב המוסרי שלנו כחברה ועל הממסד שבחר לאורך השנים טרום הקמת העמותה שלא להכיר במקום הייחודי של בנות ובני הזוג השכולים, אולם שינה את עמדתו לאור מעגל התמיכה וההכרה של עמותת "הותיר אחריו חבר.ה".
טלי דביר לבנת | מייצג אדוות
התערוכה היא חלק מקונספט הסברה גלובלי המבוסס על ההבנה כי ההכרה החברתית בישראל ובקרב הקהילות היהודיות בתפוצות, בבנות ובני הזוג השכולים ובמעמדם המיוחד כחלק בלתי נפרד ממשפחת השכול, היא נדבך מהותי בשיקום שלהם, ולאורך זמן.
53% מחללי צה"ל הלא נשואים שנפלו באירועי ה - 7.10 ובמלחמת חרבות ברזל,
היו בזוגיות וחלמו על עתיד משותף עם בנות ובני זוגם.
עמותת "הותיר אחריו חבר.ה" פוגשת את בנות ובני הזוג בנקודה הקריטית ביותר בה איבדו את אהוביהם, ויחד איתם את חלומותיהם ותוכניותיהם לעתיד. מתוך השבר העמוק, בנות ובי הזוג השכולים צריכים לבחור בחיים ולארגן את עתידם מחדש. מרגע זה, ולאורך כל חייהם, תלווה אותם העמותה במעטפת תמיכה, טיפול ושיקום מותאמת.
השאיפה היא לשזור את התערוכה ולהדהד אותה למגוון קהלים בהם: הציבור בכללותו, מגזר פרטי, עסקי, צבא, המגזר השלישי, אוניברסיטאות, רשויות מקומיות, בתי חולים, שגרירויות, מובילי דעה בארץ ובעולם ועוד.
למטרה זו נבקש שיתוף פעולה עם בעלי ענין בנושא, אשר לרשותם תשתית מתאימה לאירוח הולם לתערוכה. כמו כן, נבקש שיתוף פעולה וסיוע בהפצת המידע והמסרים ויצירת השינוי התודעתי המיוחל ו/או כאלה המעוניינים לתת חסות לפעילות זו.
התערוכה בתקשורת
בית הנשיא | 3.9.24
אדוות, גלים קטנים, שינויים שמתחילים מרגע אחד בזמן ומהדהדים הלאה עשורים, פוגשים בדרך לבבות ומצילים חיים. הרגע בזמן בבית משפחת חיימוביץ עם נפילתו של אבי והבקשה ״תצילו אותי, אני לא יכולה להציל את עצמי״ הפכה מסיפור פרטי לאדווה שמהדהדת בלב של מעל 800 חברות שכולות.
זכות גדולה שהאדווה הראשונה של התערוכה מתחילה כאן בבית הנשיא, אצלך הגב׳ מיכל הרצוג ומכאן תצא כחלק מקונספט הסברה גלובלי המבוסס על ההבנה כי ההכרה החברתית בארץ ובקרב הקהילות היהודיות בתפוצות, בבנות ובני הזוג השכולים ובמעמדם המיוחד כחלק בלתי נפרד ממשפחת השכול, היא נדבך מהותי בשיקום שלהם לאורך זמן.